Mn. Mateu Sala Alsina - Biografies

Vagi al Contingut

Mn. Mateu Sala Alsina (1905-1936), rector de Castellar de la Muntanya

Mn. Mateu va néixer al municipi alt empordanès de Bàscara el 24 de gener de 1905 i era el segon dels sis fills del matrimoni format per Josep Sala, ferrer, i M. Anna Alzina.  Per això, de casa seva li’n deien “cal Ferrer”. Estudià al Seminari de Girona i rebé el diaconat el 25 de setembre de 1927 i el presbiterat el 2 de juny de 1928.  El dia que cantà missa, a Bàscara, es va fer una gran festa. A partir de llavors, exercí de coadjutor (vicari) a les parròquies d’ Agullana, Sant Esteve d’en Bas i Peralada. Finalment, va ser nomenat rector de la petita parròquia de Castellar de la Muntanya, del municipi actual de la Vall de Bianya (la Garrotxa).

En iniciar-se al guerra decidí romandre a la rectoria de Castellar, i no anà a Bàscara com alguns han dit, tot i poder-se escapar a França amb facilitat. Innocentment el seu pare, preocupat pels assassinats que cometien els comitès locals, anà a veure al temut president del veí comitè d’Orriols, conegut com a Gaspar,  a qui demanà la protecció pel seu fill.  Gaspar li prometé tot tipus de seguretat i li digué que no sofrís que no li passaria res. El pare tornà a casa tranquil i content per l’èxit de la visita.  Al dia següent anà a veure el seu fill a la seva parròquia per comunicar-li el resultat de la seva gestió amb Gaspar, i es quedà un temps a la casa parroquial.  Pocs dies després, el 20 d’agost, un grup de milicians es presentà a la rectoria i, en presència del pare i del germà, que també hi havia anat a socórrer-lo, el detingueren.

El pare es quedà totalment sorprès. No s’acabava de creure que la seva gestió amb Gaspar hagués tingut l’efecte contrari del que es buscava. En veure que els milicians anaven a matar-lo s’abraçà al seu fill per protegir-lo i dissuadir els milicians de les seves intencions, però aquests l’amenaçaren dient-li que si no s’apartava els matarien tots dos a la vegada. Llavors el pare es separà i els milicians, que es creu que eren del comitè de Sant Joan les Fonts, assassinaren el fill davant seu. Abans, Mn. Mateu perdonà als seus botxins repetint les paraules de Jesús a la Creu: Pare, perdona’ls perquè no saben el que es fan. Tot això succeí davant la mateixa porta de la casa.  Mn. Mateu va ser després enterrat al cementiri de la mateixa població.

Es recorda d’ell que era un jove alegre i bromista, que donava classes als nens del poble. Com altres membres de la família, era caçador. Va escriure una història familiar i del poble de Bàscara, que conserva la família.  

.


Retorn al contingut