Mn. Agustí Burgas - Biografies

Vagi al Contingut

Mn. Agustí Burgas i Darnés (1892-1936)

Nasqué a Figueres el 5 de desembre de 1892. Fou ordenat prevere pel bisbe Mas el 15 de març de 1919. Es llicencià
7

en Teologia. Fou professor al seminari-col•legi del Collell. Més tard el nomenaren capellà del col•legi dels Germans de la Doctrina Cristiana de Figueres, alhora que obtingué la plaça, per oposició, de professor de religió a l’institut de segon ensenyament de la mateixa població. Fou un conegut literat, orador i articulista.


En aquest sentit havia col•laborat a “El Norte” de Girona i a “La veu de l’Empordà” de Figueres. Fundà  i dirigí la revista “Vida parroquial” i impulsà el Patronat de la Catequística, de Figueres. Escriví obres de teatre catòlic com “El miracle del Collell” i la “Passió”. Era molt popular i catalanista, i l’unia una gran amistat amb l’alcalde republicà.     En esclatar la guerra, li van fer un registre a la casa i  va anar a viure a casa dels seus pares, al carrer de la Portella. Uns antics alumnes de l’assignatura de religió s’oferiren per conduir-lo a l’estranger perquè tenia passaport però s’hi negà, dient que volia seguir la sort de la resta. Abans del quart dia ja se l’havien endut al castell de de Sant Ferran.  

Durant els processos  intentà que el deixessin parlar per defensar-se i sempre es negaren.  El piquet portava poques municions i alguns no van quedar totalment morts i un “hostatge” els digué que per acabar amb el sofriment els rematessin donant-los amb la baioneta la puntilla a la nuca.  Va ser enterrat en el mateix castell i exhumat en acabat la guerra. S’assegura que morí perdonant els botxins, i al crit de “Visca Crist Rei”.   
Retorn al contingut