Mn. Antoni Doltra - Biografies

Vagi al Contingut

Mn. Antoni Doltra  (1880-1936) per Narcís Gascons,  Rector de Pineda de Mar

Mn. Antoni Doltra va ser un estudiant remarcable en el seminari de Girona i va simultaniejar els seus estudis amb la llicenciatura en teologia. Ja des de l’acadèmia del seminari començà a publicar poemes i escrits curts a la premsa, però fou durant les seves dues estades a Olot quan publicà amb freqüència quinzenal a les revistes El Deber i La Tradició Catalana. La gran majoria dels seus poemes són devocionals,

lloant la Verge Maria, la Passió del Senyor i l’Eucaristia. Cal destacar l’atenció que prestà a Lourdes i al Crist de Limpias.
Convençut que el cristianisme havia de ser la guia i l’ànima de la societat, inicialment recolzà la tradició carlina, tot i que sempre des del respecte a l’autoritat establerta. Participà en campanyes com la Lliga del Bon Mot, en contra de les escoles laiques, l’Obra del Diccionari de Mn. Alcover o la Bona Premsa. Escrigué molt sobre tema social, extractant notícies de la premsa social catòlica, publicant articles i donant xerrades. Només la concòrdia social propugnada per l’Església podia aturar l’anarquisme revolucionari i ateu que s’havia manifestat en la Setmana Tràgica.Mn. Antoni Doltra va ser un estudiant remarcable en el seminari de Girona i va simultaniejar els seus estudis amb la llicenciatura en teologia. Ja des de l’acadèmia del seminari començà a publicar poemes i escrits curts a la premsa, però fou durant les seves dues estades a Olot quan publicà amb freqüència quinzenal a les revistes El Deber i La Tradició Catalana. La gran majoria dels seus poemes són devocionals, lloant la Verge Maria, la Passió del Senyor i l’Eucaristia. Cal destacar l’atenció que prestà a Lourdes i al Crist de Limpias.
Treballà molt la catequesi dels infants, seguint la direcció del rector d’Olot Esteve Ferrer. Amb aquesta finalitat escrigué poemes, contes, himnes i organitzà festivals catequètics i romiatges.

Per a l’esbarjo i la formació del jovent Mn. Doltra havia provat el cant, les excursions i, sobretot, el teatre. Havia escrit unes quantes obres curtes, però la seva consecució més important fou la fundació el 1930 del Centre Parroquial de Cultura de Pineda de Mar, que encara perdura avui dia.
Antoni Doltra va ser abans de tot un sacerdot zelós, entregat al seu ministeri. Els dos principals talents que tenia, la simpatia i la facilitat d’escriptura, els va fer treballar al màxim per encomanar a tothom el seu enamorament de Déu.

A primera hora de la tarda de l’1 d’agost de 1936 Mn. Antoni Doltra fou capturat a la seva rectoria de Pineda de Mar, d’on era rector. Els milicians el dugueren a la plaça de la veïna població de Tordera, on l’exposaren a la befa de la gent. El dugueren al terme de Palafolls, junt amb fra Fèlix de Tortosa, un llec caputxí almoiner de la comunitat d’Olot, que es trobava per aquells verals fent la postulació d’estiu. Foren afusellats al sot d’en Co, prop de can Nofre. Els deixaren ferits de mort, de manera que abans de morir Mn. Doltra encara pogué donar l’absolució al caputxí.                                                                                   


Retorn al contingut