Mn. Joan Ricart i Serra - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Joan Ricart i Serra (1882-1936), rector de Sant Llorenç de la Muga

Nasqué el 1882 al poble de  Sant Martí Sapresa (municipi de Brunyola). Ordenat prevere el dia 20 de setembre de l’any 1906 pel bisbe de Vic, exercí de vicari a les parròquies de Breda, Roses, Agullana, Torroella de Montgrí,
Blanes i Sant Feliu de Guíxols. Posteriorment va ser rector de les de Montiró, Maçanet de Cabrenys, i Sant Llorenç de la Muga en morir.

Arran de l’esclat de la guerra, i malgrat els avisos rebuts, Mn. Joan decidí romandre a la vila i fou portat dues vegades a declarar a Figueres, acompanyat de l’alcalde. Pocs dies abans de la seva detenció definitiva l’ambient començà a fer-se insostenible. El dia 4 d’agost arribaren a la població diversos membres dels comitès de Figueres i Tortellà a comprovar l’estat de l’església. Les autoritats acordaren llavors fer un simulacre d’incendi amb alguns bancs i confessionaris, i els milicians marxaren. A  la nit del mateix dia, però, diverses persones entraren a l’església i destrossaren altars, imatges i objectes litúrgics, entre ells una talla del Sant Crist del segle XV procedent de l’ermita de Sant Miquel de Fontfreda, i es profanaren sepultures de l’interior de l’església.

Finalment, Mn. Joan va ser detingut el 9 d’agost de 1936, vigília de la festivitat de Sant Llorenç, a la rectoria  per tres individus d’un comitè acompanyats per l’alcalde de dita població. El conduïren per la carretera de Figueres a Olot fins a un quilòmetre del cementiri d’Avinyonet  de Puigventós i prop del mas la Torre. Allí el martiritzaren amb arma de foc.

En motiu de la inauguració de les obres del nou temple parroquial, el 9 d’agost de 1941, els feligresos en reivindicaren les virtuts, l’amor a la parròquia i el sacrifici de la seva vida.
Retorn al contingut