Mn. Josep Batlle i Canals - Biografies

Vagi al Contingut

Va néixer a Calella de la Costa el 23 de gener de 1882. Va cursar els primers estudis a l’Escola Pia de la població i, d’aquí, passà a estudiar la carrera eclesiàstica al Seminari de Girona, d’on sortiria ordenat el 1911.

Cantà la seva primera missa Blanes i s’establí de seguida a Calella pel seu delicat estat de salut. Era encarregat del cementiri i de moltes altres activitats parroquials, la qual cosa li donaren gran popularitat, però no el lliuraren del fatídic 28 d’agost. Segons explicà més tard la seva germana, “tot i la condició de sacerdot, no volgué absentar-se de la vila” amb l’esclat de la guerra fins que, aquell mateixa dia d’agost, el  comitè de Calella , capitanejat pel sindicalista Agustí Broto (1880-1962) li ho ordenà.

Volia agafar el tren de les 2 per anar a Mataró, però els milicians el distragueren amb registres fins que agafà el tren de les 6 de la tarda, en el qual anaven diversos guàrdies d’assalt que sortiren de l’estació de Calella i estaven d’acord amb els de la localitat. En arribar a Mataró, els guàrdies detingueren la víctima i el portaren a l’ajuntament i d’allà a la presó. D’aquí el tragueren, la nit del 29, per ordre del comitè de Calella per portar-lo a assassinar a les afores de Calella.  La matinada del 30 el cadàver de Mn. Batlle jeia assegut a la vora de la carretera entre Canet i Sant Pol, a la zona anomenada de la Murtra, amb una cigarreta posada a la boca com a escarni.  Tenia 54 anys.

El seu nebot, Joan Subirana Batlle, que l’acompanyà en el tren fins a la seva detenció, seria condemnat més tard, el març de 1938, pel Tribunal Militar Permanent de Catalunya, a la pena de mort pel delicte de deserció.Retorn al contingut