Mn. Josep Bertran i Ponsatí - Biografies

Vagi al Contingut
Mn. Josep Bertran i Ponsatí (1874-1936), rector de Sales de Llierca.

Nasqué a la Pera (Baix Empordà) 4 de setembre de 1874 i va rebre el presbiterat   el 21 de setembre de 1901. Va ser vicari de les parròquies de Maçanet de Cabrenys, Castelló d’Empúries i Figueres. Més tard, va ser rector de Beget i Sales de Llierca, parròquia que regentava quan morí i on va romandre durant gairebé tres dècades.

Quan esclatà la guerra milicians procedents d'Olot van cremar l'església. La gent del poble deien al rector: "No tingui por. No ha pas de fugir". Ningú no el delatà, però ningú no li oferí la casa per amagar-se.  Llavors, es refugià al seu poble natal, a casa de la seva família. El 13 de novembre de 1936, a les sis de la tarda, es presentaren uns homes armats a casa seva procedents del comitè de Llampaies i se l’endugueren amb l’excusa que s’havia de presentar a Girona a prestar declaració davant un tribunal.

El sotmeteren a tota mena de vexacions abans d’assassinar-lo, a la zona del Congost del municipi de Celrà, on el deixaren mort a la carretera. Mn. Joan Marquès proporciona els detalls del seu martiri, que es produí al Congost. Li tallaren els testicles i li introduïren el membre a la boca. Finalment el cremaren. No se sap si encara estava viu o ja havia mort.  Tenia 61 anys.

Les seves cendres foren sepultades al cementiri de Celrà i, passada la guerra, al de la Pera.

Retorn al contingut