Mn. Josep Camps i Teixidor - Biografies

Vagi al Contingut
Mn.  Josep Camps i Teixidor (1887-1936)

Fill de Sixte Camps Prat, de Celrà,  i de Maria Teixidor Gifreu, de Sant Esteve de Guialbes, nasqué el 27 de maig de 1879 a Vilamarí. Era el cinqué fill dels vuit que tingué l’esmentat
matrimoni. A la primavera del 1887 tota la familia es tornà a traslladar al mas Camps de Celrà, lloc d’on havia marxat el seu pare en casar-se amb la seva mare. Entrà de ben jove al seminari de Girona i fou nomenat sacerdot a la capella del Palau episcopal el 23 de setembre de 1905. Tot seguit fou nomenat vicari de les parròquies d’Aiguaviva, Salt, Celrà, Figueres i Santa Eugènia de Vilaromà (sant Joan de
Palamós i Vall-llobrega) el 1915 i rector de la mateixa parròquia del 1917 al 1921. Finalment, va ser destinat a la parròquia de Tordera, lloc que regia quan el van assassinar el 13 d’agost de 1936, a l’edat de 56 anys.
Trobant-se a la rectoria de Tordera, acompanyat d’una majordoma i la neboda Pilar Camps,  comparegueren uns milicians del mateix poble que li dispararen un tret en el ventre  deixant-lo molt malferit. Cinc hores després, assabentats de que encara es trobava viu, set o vuit membres del Comitè local es presentaren amb un automòbil a casa seva  amb el pretext de portar-lo a l’Hospital de Girona. L’endemà aparegué mort a Vidreres al costat de la carretera a tocar del cementiri.

En acabada la Guerra Civil es van portar a terme el tràmits pertinents per traslladar les seves despulles del cementiri de Vidreres al de Celrà, cosa que al final no es va fer. Més  tard, les autoritats franquistes van demanar a la família si podien traslladar-les al Valle de los Caídos, petició que no va reeixir en topar amb l’oposició dels seus nebots.

Mossèn Josep Camps, en paral•lel a la seva missió pastoral, hagué de vetllar  pels seus nebots Pilar, Lluís i Carme, fills del seu germà Jaume, hereu de pagès, que morí als 42 anys, deixant vídua i tres fills molt petits.

Retorn al contingut