Mn. Josep Major Reinal - Biografies

Vagi al Contingut

Mn. Josep nasqué a Garriguella (Alt Empordà) el 24 d’ abril de 1865, va ser ordenat sacerdot el 5 d’ abril de 1890. Exercí de vicari a Cadaquès i Lloret de Mar. Posteriorment s’encarregà de las parròquies de Cantallops,
Biure i, finalment, la Jonquera. Home bondadós, disposat a ajudar, jovial i acollidor amb els petits, també tenia caràcter i era enèrgic quan era necessari. El poble el tenia en gran estima, tant per part de gent de diferents tendències polítics, ja que els atenia a tots per igual.

En iniciar-se la persecució el comitè local li garantí la seguretat i ell i el vicari, Mn. Enric Puig, encara que també s’oferí per passar-los a França. Ambdós preferiren romandre al poble. A finals d’agost de 1936 un grup de forasters els capturà i dugué presos al castell de Figueres. El 21 de setembre de 1936 el comitè de la Jonquera aconseguí la seva llibertat i pujaren a un autobús regular amb destí a la Jonquera. Tot i això, tot just iniciat el viatge un cotxe amb milicians armats féu parar l’autobús per emportar-se als dos sacerdots. El mateix dia 21 eren executats al cementiri de Figueres i sepultats en una fossa. En els anys setanta el llavors rector de la Jonquera, amb el suport dels feligresos, aconseguí el trasllat de les restes dels sacerdots fins al cementiri del poble.  


Retorn al contingut