Mn. Sants Boada Calsada - Biografies

Vagi al Contingut

Mn.Sants Boada Calsada (1875-1936). Beneficiat a Sant Feliu de Guíxols

Nasqué a Sant Feliu de Guíxols el 26 de gener de 1875, estudià en el seminari de Barcelona i fou ordenat sacerdot el 1905.
El 1906 passà a formar part oficialment de la diòcesi de Girona, essent destinat al seu poble natal, Sant Feliu. Allà destacà pel seu compromís amb el desenvolupament material i espiritual dels obrers i les obreres. En aquest sentit impulsà la creació d’un club social dedicat al teatre, l’esport i la cultura (1907), una caixa d’estalvis (1907), una cooperativa obrera de consum (1908) i una altra de producció, un Patronat d’Obreres i una escola per nens (1917).

A mitjans d’octubre de 1936 fou empresonat, i la nit del 31 d’octubre de 1936, com a represàlia per uns bombardejos a Roses, fou executat al cementiri de Sant Feliu juntament amb altres 5 sacerdots i 4 laics. En reconeixement a la seva tasca social, li donaren l’oportunitat d’escapar, la qual refusà negant-se a abandonar els seus companys. Morí perdonant als seus botxins. Està enterrat al mateix cementiri on fou assassinat, on un monument recorda la seva mort i la dels que l’acompanyaren.


                                                
                                                                                      
.


Retorn al contingut